- Konveksiyon fırınının pişirme prensibi nedir?
- Buharın unlu mamul pişirmede faydası nedir?
- Konveksiyon fırınlarında ne pişirilir?
- Servogas kombimatik fırınlar kullanıcıya mükemmel pişirme haricinde ne tür imkanlar sağlarlar?
- Servogas konveksiyon fırınları yakıt olarak ne kullanırlar?
- Hangisi daha ekonomiktir? Gaz mı, elektrik mi?
- Gazlı Servogas konveksiyon fırınları ile elektrikli Servogas konveksiyon fırınları arasında pişirme ve kullanım açısından fark var mıdır?
- Servogas konveksiyon fırınlarının havalandırma ihtiyacı nedir?
- Servogas kombimatik fırınlarının tesisat ihtiyaçları nelerdir?
- Fırınların garanti süresi ne kadardır? Garanti hangi şartlarda geçerlidir?
Konveksiyon fırınının pişirme prensibi nedir?
Hareket halindeki hava cisimlerin etraflarından geçerken durgun havaya göre çok hızlı ısı transferi sağlar. Rüzgarlı havalarda daha kolay üşüyebildiğinizi hatırlayın. Konveksiyon fırınları bu fizik yasasından faydalanırlar ve enerji kaynağının ısıttığı havayı pervane yardımıyla fırın kabini içerisinde dolaştırarak pişirme sağlarlar. Böylelikle:
- Yiyecekler daha çabuk pişer
- Hareketli hava her noktaya ulaştığı için pişmemiş yer kalmaz.
Buharın unlu mamul pişirmede faydası nedir?
Su sisi ya da buhar verilerek pişirilen unlu mamullerde yüzeydeki kızarmanın gecikmesi kabuk oluşumuna imkan verir. Ekmek dış yüzeylerinin kabuklanmasını sağlayan buhardır.
Konveksiyon fırınlarında ne pişirilir?
Alüminyum tepsilerde unlu mamuller:
- Poğaça: 15-17 dakikada, 150-155°c’de.
- Küçük yuvarlak (roll) ekmekler: 15-20 dakikada 140-160°c’de, ilk başta çok miktarda buhar vererek.
- Özel ekmekler (alman ekmeği vb.): süre ve sıcaklık ekmeğin özelliğine bağlı olarak un ya da hamur miksi üreticilerinin reçetelerindeki tavsiyelere göre, genellikle yavaş pişirilir.
- Pide: 6-7 dakika, 140-150°c’de, en başta buhar vererek.
- Börekler: su böreği vb.
- Baklava: buhar vererek, derin tepside.
- Pandispanya, cheesecake.
- Donmuş yarı pişmiş ya da donmuş hamurlu unlu mamuller
- Gastronom (paslanmaz) kaplarda yemekler.
- Izgarada etler: buhar vererek pişirildiğinde yumuşak olur ve et özsularını kaybetmezler, gramajları korunur.
- Özel ızgarada bütün tavuk: buhar vererek pişirilirse özsuyunu kaybetmeden yumuşak olarak pişer, tam pişme sonunda et kemikten kolaylıkla ayrılır.
- Patates kızartması: yarı kızarmış donmuş patatesler derin olmayan, tercihen tel tepside yağsız olarak tam kızarmış hale getirilir.
- Sebze kurutma: düşük sıcaklıkta, uzun süreli pişirme ve özel hava tahliye sistemi sayesinde fırınlar hijyenik sebze kurutma fırını olarak da kullanılabilir.
Servogas kombimatik fırınlar kullanıcıya mükemmel pişirme haricinde ne tür imkanlar sağlarlar?
- Mamullerin normal pişirme süreleri içindeki homojen pişirme tepsi çevirme vb. İşlemleri ortadan kaldırarak işgücü tasarrufu sağlar.
- Fırının sürekli aynı şekilde pişirebiliyor olması pişirme sıcaklıkları ve süreleri belirlendikten sonra fırının pişirme reçetesine göre işe aşina olmayan elemanlarca dahi kullanımını mümkün kılar.
- Fırının estetik tasarımı ve pişen yiyecekleri sergiliyor olması tezgah arkasında, müşteri önünde kullanılmasını sağlar. Yayılan koku, pişirme görselliği ve müşteri önünde pişirmenin verdiği hijyen garantisi özellikle pastane tipi işletmelerde ciro arttırıcı bir etkendir.
- Çok küçük dükkanların bile merkezi bir mutfakta hazırlanan ve soğuk zincirle sevk edilen malların pişirildiği “sıcak satış noktaları”na sadece bir fırın, bir satış tezgahı ve bir buzdolabı yatırımı ile dönüştürülmeleri mümkündür.
- Servogas kombimatik fırınları eski tip klasik kara fırınlara göre kullanıcı açısından da müşteri açısından da daha sağlıklı pişirme sağlarlar.
- Hızlı pişirme, daha düşük sıcaklıklarda pişirme ve izolasyon özellikleri sayesinde enerji tüketimleri eski tip fırınlara göre çok düşüktür.
- Gazlı modellerimiz TS-EN203-1 standardına (Avrupa standardının Türkiye’deki karşılığı) uygun olarak CE belgeli olduklarından ve Gazmer listesine kayıtlı olduklarından doğalgaz bağlanması konusunda herhangi bir sorun yaşanmayacaktır.
Servogas konveksiyon fırınları yakıt olarak ne kullanırlar?
- Fırınlar ana yakıt olarak gaz ya da elektrikle çalışabilir. Ancak her durumda kontrol devresi ve pervaneyi çeviren motor için elektrik ihtiyacı vardır.
- Gazlı fırınlar doğalgaz (20 mbar) ya da LPG/propan (30 mbar) kullanabilirler. Bir gazdan diğerine dönüşüm mümkündür.
Hangisi daha ekonomiktir? Gaz mı, elektrik mi?
- Kullanım maliyetleri açısından fırınlarımız için en ucuz enerji kaynağı doğalgazdır.
- LPG ile elektrik enerjisi genellikle başabaş maliyetlere sahiptir.
- İleride doğalgaz kullanma imkanı olacak yerlerde LPG ile çalışmaya başlamak mümkündür. LPG’li fırının doğalgaza dönüşü kolaylıkla yapılabilirken elektrikten gaza dönüşüm mümkün değildir.
- Kurulu elektrik gücü yeterli olmayan yerlerde gazlı fırın kullanılmalıdır.
- Yüksek yapı ya da tarihi yapı gibi gaz kullanımına izin verilmeyen yerler ya da teşvikli fiyattan elektrik kullanabilen kurumlarda ise elektrikli kombimatik fırın kullanmak mümkündür.
Gazlı Servogas konveksiyon fırınları ile elektrikli Servogas konveksiyon fırınları arasında pişirme ve kullanım açısından fark var mıdır?
Gazlı fırınlar ile elektrikli fırınlar arasında pişirme ve kullanım açısından hiç bir fark yoktur.
Servogas konveksiyon fırınlarının havalandırma ihtiyacı nedir?
- Elektrikli fırınların şart olmasa da koku ve buhar uzaklaştırma dışında herhangi bir havalandırmaya ihtiyaçları yoktur. Koku ve buharın uzaklaştırılması için ise ortamın havalandırılması yeterlidir. Aksesuar olarak temin ettiğimiz motorlu davlumbazlar da kullanılabilir.
- Gazlı fırınların bulundukları ortamın ise havalandırılması gerekir. Bunun iki nedeni vardır:
- Fırının çalıştırıldığı kapalı mekanda gazın yanması havadaki oksijeni tüketir ve bunun yenilenmesi gerekir. Doğal sirkülasyon az olduğu zaman havalandırma tesisatı ortama taze hava çekerek oksijen sağlar.
- Düşük gaz basıncı, kalitesiz gaz gibi nedenlerle tam yanma sağlanamayan durumlarda ortamda kötü gazların birikimi önlenmelidir.
- ECF-0611/G, ECF-1011/G tipi fırınlarımızın davlumbaz ya da havalandırma menfezi altına yerleştirilmeleri yeterlidir.
- Bina iç havalandırma tesisatları yapılırken hiç bir zaman fırının yanmış gaz çıkışından doğrudan sisteme emiş yapılmamalı, mutlaka bir davlumbaz aracılığı ile emiş sağlanmalıdır.
- Havalandırma sisteminden ters hava akımı gelerek alevi bastırmasına izin verilmemelidir.
Servogas kombimatik fırınlarının tesisat ihtiyaçları nelerdir?
ELEKTRİK
- Tüm fırınlara 380v trifaze elektrik bağlantısı yapılması gereklidir. Emniyet ve bakım kolaylığı için fırının beslemesinin bir trifaze otomat ile kesilmesi mümkün olmalıdır.
- Şebekenin sağladığı elektrik voltajı %10’dan fazla dalgalanmamalıdır, yüksek dalgalanma fırının çalışmasını koruma amaçlı olarak durduracaktır.
- Trifaze elektriğin mümkün olmadığı durumlarda, sadece gazlı fırınlarda, monofaze bağlantı ile çalışmayı sağlayacak bir modülün ilave maliyetle kullanılması mümkün olacaktır. Monofaze isteği siparişte bildirilmelidir.
- Elektrik bağlantı kablosu sıcak yüzeylerden geçirilmemelidir.
- Kurulu elektrik gücü ihtiyaçları her bir model için kataloglarda ve web sayfalarında belirtilmiştir. Kabloların ve tesisatın ilgili gücü taşıyabileceğinden emin olunmalıdır.
GAZ
- Gaz tesisatı şartnamelere ve gaz firmasının kurallarına uygun olarak yapılmalıdır.
- Gaz fırının olduğu noktaya kadar duvara sabitlenmiş doğalgaz borusu ile getirilmeli, son bağlantı ise esnek paslanmaz çelik gaz hortumu (müşterit temini) ile yapılmalıdır. Boru çapları kataloglarda belirtilmiş olan gaz kapasitesi değerlerine göre tesisatçı tarafından belirlenir. (mesafe, tesisatın dolaştığı yol vb. göz önüne alınmalıdır).
- Plastik gaz hortumu güvenlik nedeniyle kesinlikle kullanılmamalıdır.
- Fırına 20 mbar doğalgaz ya da 30 mbar LPG sağlanmalıdır. Doğalgaz tesisatlarında basınç sorun olmazken LPG tesisatlarında eski alışkanlıklar ile çok yüksek basınçlı gaz verildiği görülmektedir. LPG tesisatlarında 30 mbar mutlaka regülatörle sağlanmalıdır. Regülatör fırın kataloglarında gaz kapasitesi olarak belirtilen gaz miktarını geçirebilmelidir.
- Fırına yapılacak 50 mbar’ın üzerinde herhangi bir bağlantı kalıcı zarara neden olur ve garanti dışında tamir edilir.
- LPG tesisatlarında kolektörle birbirlerine bağlanmış birden fazla sanayi tüpü kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Tek tüp çok verimli kullanılamamaktadır.
- LPG tüplerinin soğukta ısıtılması gerekir, aksi halde gaz sıvı halde gelerek fırına zarar verir. Bu durum da garanti kapsamı dışındadır. Kazayla böyle bir durumun oluşmasına engel olmak için LPG tesisatına sülfür filtresi yerleştirilebilir.
SU
- Fırının içilecek kalitede bir su tesisatına bağlanması tavsiye edilmektedir.
- Fırın, suyu iki amaçla kullanır: 1) Buhar oluşturmak 2) Fırın kabinin temizliği sonrası durulanması.
- Atık su çıkışı fırın kabininden kondens buhar ve su olarak çıkan suyun toplandığı noktadır. Bu noktadan tesisata aşırı sıcak su / buhar gitmemesi, tesisattan ise kokunun ya da olası bir taşma durumunda pis suyun fırının içerisine girmemesi için açık tipte bir bağlantı yapılması tavsiye edilir.
- Temiz su bağlantısı esnek çamaşır hortumu ile yapılır. (müşteri temini) 1/2″ musluk bağlantısı yeterlidir, mutlaka kesme musluğu aracılığı ile bağlantı yapılmalıdır.
Fırınların garanti süresi ne kadardır? Garanti hangi şartlarda geçerlidir?
- Fırınlarımızın garanti süresi işçilik ve malzeme hatalarına karşı iki senedir. Garanti kapsamına girmeyen durumlar müşteri ile imzalanan garanti sözleşmesinde detaylı olarak tarif edilmiştir.
- Fırınlarımız siparişe dayalı yatırım malları oldukları için (son kullanıcı tarafından satın alınmaz) müşteri ile firmamız arasında yapılacak özel garanti sözleşmesi geçerlidir.